Szczególnie w okresie wzmożonego ryzyka zachorowalności na choroby, ważne jest, aby odpowiednio dbać o swoją odporność. Catering dietetyczny oferuje również zbilansowane jadłospisy, które pozwalają na zachowanie odporności. Odpowiednio dobrana dieta to gwarancja korzyści i zdrowego samopoczucia, która przynosi lepsze efekty, niż przyjmowanie całej gamy suplementów diety. Podpowiadamy, co jest, by zachować odpowiednie zdrowie na długi czas, szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań.
Co wpływa na odporność naszego organizmu?
Zdrowie jelit to pierwszy aspekt, na jaki należy zwrócić uwagę w kwestii odporności organizmu. To właśnie w jelitach odbywa się najwięcej procesów, wpływających na skuteczną mobilizację organizmu do działania. Odpowiedzialne są również za przyjmowanie określonych składników odżywczych, które mają wpływ na ich funkcjonowanie. Potrawy dostępne w cateringach dietetycznych często bazują na sfermentowanych składnikach, takich jak kefir czy kapusta kiszona. Każdy z nich zawiera bogactwo probiotyków, które jako pożyteczne bakterie naturalnie występują w ludzkim układzie trawiennym, a ich funkcją jest ochronna komórek, aktywne wchłanianie składników i przyspieszanie metabolizmu. Gdy ich poziom zmniejsza się, odporność naszego organizmu również spada.
Co jeść, by nie chorować?
Dieta dbająca o odporność składa się przede wszystkim w produkty bogate w błonnik prebiotyczny, a związek ten jest również odpowiedzialny za skuteczne działanie probiotyków. Można znaleźć je w takich składnikach jak ziemniaki, czosnek, cebula, cykoria, por, fasola, malina i oczywiście jabłka. Nie licząc warzyw i owoców, które są bogate w witaminy i składniki odżywcze, w catering dietetyczny można znaleźć spore ilości białka. Jest to niezbędnym budulcem wszystkich komórek i w dużej mierze odpowiada za funkcjonowanie układu odpornościowego. Białko nie musi znajdować się tylko w produktach odzwierzęcych. Z powodzeniem można pobierać je również z roślinnych artykułów, takich jak ciecierzyca, groszek, czy fasola. Działa ono na wzrost odporności poprzez regulację istniejących komórek oraz generowanie nowych. Białka roślinne można znaleźć w nasionach i orzechach, a rośliny strączkowe są odpowiednim źródłem cynku. Gdy mówimy o odporności, nie można nie zwrócić uwagi na nawodnienie. Wraz ze spadkiem temperatury, pragnienie jest coraz mniejsze, dlatego też wiele osób zapomina, jak ważne jest ono dla naszego organizmu. Miłośnicy kawy i herbaty również mogą czuć się bezpieczni – gorące napoje pobudzają układ trawienny, pomagają się zrelaksować. W tym przypadku warto zwrócić na to uwagę, ponieważ, jak wiadomo, stres jest jednym z podstawowych czynników, który negatywnie wpływa na osłabienie odporności.